Kuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli Cebularz.
Został on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego, a historię jego wypieku opisano tutaj.
Przepis na blogach będziemy publikować 22 kwietnia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Cebularz.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki na 6 cebularzy:
- 25 dkg mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko eko
- 3 dkg masła
- 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch ciasta:
- 2 duże cebule
- 1 płaska łyżka maku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulowy top - przygotowanie:
Przygotowanie cebularzy:
- 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej.
- Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.
Przygotowanie cebularzy:
- Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.
- Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim masło.
- Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
- Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek.
- Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem.
- Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.
Bardzo fajna propozycja. Nie robiłam cebularzy, więc chętnie wezmę udział. :)
OdpowiedzUsuńPiekłam już kilka razy..pyszne są , polecam..
OdpowiedzUsuńPiekłam i potwierdzam że są pyszne, postaram się dołączyć do akcji, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę i upiekę :)
OdpowiedzUsuńMoje upieczone :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne te cebularze wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski_22.html