Chleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba.
Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość.
Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber.
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl. letniej wody
Zalewa ziołowa :
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli (płaska)
Składniki ciasta właściwego:
- cały zaczyn drożdżowy
- cała zalewa ziołowa
- ok. 1/2 szkl. wody lub więcej
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- *2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej)
Przygotowanie ciasta właściwego:
- Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
- Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.
- Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
- Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni.
- Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić.
*Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży.
Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Smacznego
CHLEB ZIOŁOWY NA INNYCH BLOGACH:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
CHLEB ZIOŁOWY NA INNYCH BLOGACH:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
jaki apetyczny :)
OdpowiedzUsuńSmakowity i bardzo urodziwy!
OdpowiedzUsuńTak, to jest chleb dla każdego.
Pozdrawiam cię.
Ale super chlebuś :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńTwoje "diabelskie" kromeczki mają znakomity miękisz - gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńRenatko, piękny chlebek Ci się upiekł. U mnie mówili, że za mało soli w nim...
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, cieszę się, że chlebek smakował, serdecznie pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczony. Zioła nadają mu charakteru i aromatu. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł, dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny! Ja też upieklam z połowy porcji ale szybko pożałowałam, nie zdążył by się zestarzeć.
OdpowiedzUsuńApetyczne dziury! Lubię takie bardzo.:)
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowy wspólny czas!
Dziękuję za wspólne pieczenie chleba :) Bardzo ładne dziury w miekiszu. A ja nigdy nie piekę z połowy składników żadnych chlebów, bo u mnie albo chleb zostanie pożarty nim zczerstwieje, albo po prostu chowaqm do zamrażarnika.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M.
Dziury jak marzenie :) Pozdrawiam Renatko :)
OdpowiedzUsuń