Strony

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny.

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. 
Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość. 
Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber.



Składniki zaczynu drożdżowego:
  • 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl. letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.


Zalewa ziołowa :
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli (płaska)
Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

Składniki ciasta właściwego:
  • cały zaczyn drożdżowy
  • cała zalewa ziołowa
  • ok. 1/2 szkl. wody lub więcej
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • *2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej)
Przygotowanie ciasta właściwego:
  • Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać.  
  • Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
  • Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  
  • Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
  • Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni.
  • Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić.

*Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.

15 komentarzy:

  1. Smakowity i bardzo urodziwy!
    Tak, to jest chleb dla każdego.
    Pozdrawiam cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super chlebuś :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje "diabelskie" kromeczki mają znakomity miękisz - gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Renatko, piękny chlebek Ci się upiekł. U mnie mówili, że za mało soli w nim...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne pieczenie, cieszę się, że chlebek smakował, serdecznie pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wypieczony. Zioła nadają mu charakteru i aromatu. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci się upiekł, dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładny! Ja też upieklam z połowy porcji ale szybko pożałowałam, nie zdążył by się zestarzeć.

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczne dziury! Lubię takie bardzo.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale upieczony!
    Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólne pieczenie chleba :) Bardzo ładne dziury w miekiszu. A ja nigdy nie piekę z połowy składników żadnych chlebów, bo u mnie albo chleb zostanie pożarty nim zczerstwieje, albo po prostu chowaqm do zamrażarnika.

    Pozdrawiam

    M.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziury jak marzenie :) Pozdrawiam Renatko :)

    OdpowiedzUsuń