Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę.
Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa.
W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.
Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.
Składniki na 1 porcję sałatki:
- 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować
- 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj
- 1/4 szkl. pokrojonego ogórka
- 1/4 szkl. pokrojonej papryki
- 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
- kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- ewentualnie sól do smaku
Składniki na pastę z awokado:
(na 3-4 porcje sałatki)
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Składniki sałatki ułożyć na talerzu.
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki.
- Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.
- 1-2 łyżki pasty dodać do sałatki, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz