Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej.
Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny.
Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z szynką.
Pasztet przed pieczeniem, zawinięty w szynkę parmeńską. |
Składniki:
- 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś)
- 25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 cebule (średniej wielkości)
- 2 jajka eko
- 1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli (płaskie)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna)
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 8-10 plastrów szynki dojrzewającej (użyłam szynki parmeńskiej)
Przygotowanie:
- Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
- Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać 1 raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-3 razy.
- Zmieloną masę doprawić solą, tymiankiem, kolendrą, pieprzem.
- Dodać jajka i bardzo dokładnie wymieszać masę na pasztet.
- Formę do pieczenia pasztetu posmarować olejem i wyłożyć plastrami szynki, w taki sposób, aby zachodziły na siebie i pozostawić spory zapas na przykrycie wierzchu pasztetu.
- Masę przełożyć do formy, wyrównać i wygładzić łyżką. Stuknąć kilka razy formą z masą, aby usunąć powietrze z pasztetu.
- Wierzch pasztetu przykryć szynką, którą trzeba wcisnąć brzegiem noża, między foremkę a masę pasztetową.
- Pasztet piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.
- Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz