Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.
Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber.
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 210 g wody
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
Przygotowanie zaczynu:
- Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika.
Składniki ciasta właściwego:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- cały zaczyn
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
Przygotowanie ciasta właściwego:
- Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.
- Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).
- Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.
- Chleb piec 15 min. w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.
- Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Renata,
OdpowiedzUsuńśliczny, i ten pulchniutki środek!
Wspaniale, że piekłaś z nami.
Pozdrowienia!
Tak, to taki charakterny chleb:-). Ale pięknie i apetycznie Ci się udał. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu, pięknie Ci się upiekł :).
OdpowiedzUsuńDo następnego !
Wspaniałe dziury i okazały bochenek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Takiej chrupiącej skórki tylko pozazdrościć!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.:)
Prześliczny bochenek, nam bardzo posmakował i będę go powtarzać:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się udał:-) Dzięki za wspólne wypiekanie:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci się upiekł! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne dziurki :) Udany wypiek, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyrośnięty :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuń