Stragany są już pełne młodych warzyw. Można je ugotować w wodzie, na parze lub upiec.
Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki i szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy.
Składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- pęczek młodych marchewek
- 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
- 2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków
- ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek
- 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw
- sól do posypania warzyw
Sos jogurtowy:
- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą do smaku .
- Wstawić sos do lodówki, aby smaki dokładnie się zmieszały.
- Ziemniaki, marchewki i szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać.
- Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziemniaki były dokładnie natłuszczone olejem.
- Przełożyć ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Uwaga ziemniaki powinny zająć ok. 1/3 powierzchni blachy, aby było jeszcze miejsce na dołożenie pozostałych warzyw.
- Połówki ziemniaków obsypać solą i posiekanym rozmarynem.
- Blachę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na 35 minut.
- Następnie przekroić marchewki na pół, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać.
- Obsypać marchewki solą i ewentualnie kolendrą.
- Po 10 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków, dołożyć na blachę marchewki i piec 25 minut.
- Następnie przełożyć szparagi do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Obsypać szparagi solą.
- Po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków, dołożyć na blachę szparagi i piec 10 minut.
- Pieczone warzywa podać z sosem jogurtowym.
Uwaga!
Warzywa piecze się na jednej blaszce i należy pilnować czasu ich pieczenia:
- ziemniaki piec 35 min.,
- marchewki 25 min., czyli dołożyć na blachę po 10 min. pieczenia ziemniaków,
- cienkie szparagi 10 min. (grube szparagi ok. 20 min.), czyli dołożyć na blachę po 25 min. pieczenia ziemniaków, .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz