Z młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno.
Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g)
- 150 g białej surowej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szkl. wody
- 5 łyżek siekanego koperku
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
- świeże ciasto francuskie (50x25 cm)
- czarnuszka do posypania pierożków
Przygotowanie:
- Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.
- Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju.
- Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli.
- Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
- Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.
- Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu.
- Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków.
- Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
- Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem lub olejem i posypać czarnuszką.
- Pierożki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz