Składniki:
- 450 g mąki typ 650 (lub 550) + 100 g + do podsypania
- 5 g suszonych drożdży instant
- 320 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Po kilku minutach dodać śmietankę, miód, gałkę muszkatałową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę.
Ciasto na bułeczki
- Mąkę (450 g) połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
- Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną część ciasta przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Do drugiej części ciasta dodać zmiksowany szpinak i 100 g mąki.
- Ciasto wraz ze szpinakiem należy wyrabiać przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zielone ciasto przełożyć do drugiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte białe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na białym i zwinąć jak roladę.
- Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek).
- Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia.
- Bułeczki posmarować olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec bułeczki przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane.
- Bułeczki studzić na kratce.
Smacznego
Zawijane bułeczki szpinakowe znajdziecie również na tych blogach:
Akacjowy blog
Co do jedzenia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Ogrody babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Zawijane bułeczki szpinakowe znajdziecie również na tych blogach:
Akacjowy blog
Co do jedzenia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Ogrody babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Udały Ci się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPodziwiam.
Dziękuję, że dołączyłaś do naszej Piekarni.
Pozdrowienia!
Dziękuję za miłe słowa, bardzo się starałam, bo to premierowy występ z tak szacownym gronie;)
UsuńJaki kolor,apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone! Dziękuję za wspólne kwietniowe chwile!
OdpowiedzUsuńPięknie zakręcone!:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spotkamy się w majowej Piekarni.:)
Jak cudnie rumiane:-) Miło, ze dołączyłaś do naszej wirtualnej piekarni. Dzięki za wspólny wypiek:-)
OdpowiedzUsuńSzanowne Koleżanki Piekareczki, dołączyłam do Piekarni ponieważ pieczywo to moja słabsza strona;) Od lat piekę chleb, ale tylko staropolski i żytni na zakwasie. Poprzednie Wasze wyzwania piekarskie były moim zdaniem naprawdę trudne. I mam nadzieję, że w majowej Piekarni nie będzie wypieku, który dokładnie wykaże mój kompletny brak zdolności piekarskich. Postaram się, żeby mi się upiekło;)
OdpowiedzUsuńWitaj Renato :) Jak miło, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia :) Twoje bułeczki wyglądają idealnie, równiutkie i pięknie zielone. Miło mi było spotkać Cię w kwietniowej piekarni, pozdrawiam serdecznie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńBułeczki nie wyglądają na Twoją "słabszą stronę". Są piękne, bardzo zielone i apetyczne, doskonałe. Dziękuję za wspólny w Kwietniowej Piekarni i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie zakręcone, dobra robota! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Tosia ze Smakowitego Chleba.