niedziela, 8 lutego 2015

Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą

Daktyle w bekonie, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Jednak faszerowanie daktyli serem jest zajęciem dla cierpliwych;) 
Słodycz daktyli, słony smak sera i wędzony bekon, doskonale się komponują. Przystawka pasuje do piwa, można ją podawać na ciepło i na zimno.



Składniki:
  • Suszone daktyle (bez pestek)
  • Gorgonzola lub rokpol
  • Bekon wędzony, pokrojony na bardzo cienkie plastry
  • Wykałaczki

Przygotowanie:
  • Daktyle przekroić wzdłuż na połowę.
  • Za pomocą małej łyżeczki napełnić gorgonzolą połówki każdego daktyla i złożyć.
  • Nafaszerowane daktyle zawinąć w plastry bekonu (1 daktyl w 1/2 plastra bekonu) i przekłuć wykałaczkami.
  • Daktyle w bekonie piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie słodko-słone przekąski. Proste i wykwintne zarazem, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń