Daktyle w bekonie, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Jednak faszerowanie daktyli serem jest zajęciem dla cierpliwych;)
Słodycz daktyli, słony smak sera i wędzony bekon, doskonale się komponują. Przystawka pasuje do piwa, można ją podawać na ciepło i na zimno.
Składniki:
- Suszone daktyle (bez pestek)
- Gorgonzola lub rokpol
- Bekon wędzony, pokrojony na bardzo cienkie plastry
- Wykałaczki
Przygotowanie:
- Daktyle przekroić wzdłuż na połowę.
- Za pomocą małej łyżeczki napełnić gorgonzolą połówki każdego daktyla i złożyć.
- Nafaszerowane daktyle zawinąć w plastry bekonu (1 daktyl w 1/2 plastra bekonu) i przekłuć wykałaczkami.
- Daktyle w bekonie piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
Uwielbiam takie słodko-słone przekąski. Proste i wykwintne zarazem, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń