środa, 11 lutego 2015

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki

Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania.
Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). 
Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia.
Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy.





Składniki:
  • 0,5 kg brukselki
  • 0,5 kg dyni
  • 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie
  • pestki dyni
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy

Dressing cytrynowo-miodowy
  • 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 szczypty soli
  • 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego)

Przygotowanie:

  • Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem.
  • Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem.
  • Dynię i brukselkę (każdą w osobnej blaszce) wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być miękkie (trzeba to sprawdzić nakłuwając je widelcem), zazwyczaj dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenia niż brukselka. Jeśli dynia jest miękka, należy ją wyjąć z piekarnika, a brukselkę pozostawić do upieczenia.
  • Z chleba zrobić grzanki. Kromki chleba posmarować olejem, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  • W dużej salaterce wymieszać upieczoną dynie, brukselkę, grzanki, całość posypać pestkami dyni.
  • Składniki dressingu  dokładnie wymieszać i skropić nim sałatkę.

Smacznego

2 komentarze:

  1. To musiało smakować cudownie :) Uwielbiam wszystkie składniki jakich użyłaś, ale nigdy nie jadłam pieczonej brukselki...Gotowaną jem z kolei prawie codziennie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. o aż zgłodniałam a jeszcze trochę w pracy muszę pobyć :)
    mniam a nawet omnomnom :p :)!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń