Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować.
Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej.
Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;)
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona)
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
- sól, pieprz biały do smaku
- oscypek
- W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion.
- Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
- Podgrzać ponownie zupę, doprawić solą i białym pieprzem.
- Przed podaniem dekorować zupę utartym na tarce oscypkiem.
Smacznego
Pyszny pomysł na zupę ;)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym z chęcią mniam!
OdpowiedzUsuńLubię zupy kremy i zawsze chętnie podglądam pomysły na posypanie ich czymś pysznym - z oscypkiem nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń