Łazanki z kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że łazankami nazywa się makaron jajeczny pokrojony w duże kwadraty, prostokąty lub romby (kształt nie ma znaczenia:)
Jeśli ugotujemy dobrej jakości kapustę z grzybami lub pieczarkami, dodamy domowy makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste i bardzo sycące danie.
Można kupić gotowy makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów.
Z moich obserwacji wynika, że dzieciaki nielubiące bigosu, ochoczo zajadają łazanki z kapustą i grzybami. Chyba nie zrozumiem tej dziecięcej logiki;)
Składniki:
Łazanki:
- 2 szklanki pszennej mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 1/2 kg świeżej kapusty
- 1/4 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła (do każdej porcji nakładanej na talerz)
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku lub więcej
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- Mąkę wymieszaną z solą przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić zagłębienie, w które należy wlać jajka, żółtka i oliwę, zagnieść ciasto.
- Jeśli ciasto będzie trudno zagnieść, dodać do trochę ciepłej wody.
- Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do stolnicy, podsypać je niewielką ilością mąki.
- Zagniatać ciasto ok. 10 minut, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, które będzie odrywać się od stolnicy.
- Gotowe ciasto przykryć miską, aby odpoczywało ok. 20 minut.
- Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm i pokroić na paski, które trzeba pokroić na kwadraty o boku 2 cm.
- Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.
- Odcedzić na sicie (nie przelewać zimną wodą), dodać do garnka z gorącą kapustą.
- Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, odcisnąć, pokroić.
- Świeżą kapustę drobno poszatkować. Obie kapusty przełożyć do garnka zalać wodą, w takiej ilości, aby tylko zakryła kapustę.
- Dodać pokruszone na kawałki suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
- Gotować kapustę na niewielkim ogniu, aż będzie bardzo miękka, i większość wody odparuje, co trwa ok. 1 do 1,5 godziny. Kapustę należy mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
- 30 minut przed końcem gotowania kapusty, zrumienić na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do gotującej się kapusty.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek i przyprawić kapustę solą i pieprzem.
- Po wymieszaniu kapusty z łazankami można dodać do garnka czubatą łyżkę masła lub przed podaniem położyć na każdej porcji gorących łazanek, mały kawałek masła. Dodatek masła nie jest konieczny, ale zdecydowanie poprawia smak potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz