Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków.
Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków.
Składniki na placuszki:
- 600 g obranej dyni hokkaido
- 150 g serka Almette jogurtowego
- 3 cienkie cebulki dymki
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 10 gałązek natki pietruszki
- curry, sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na dip:
- 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Obraną dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dymkę i pietruszkę drobno pokroić.
- Warzywa i serek wymieszać, dodać jajko i mąkę.
- Masę na placuszki przyprawić solą, pieprzem i curry.
- Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała.
- Placuszki smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni.
- Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić.
- Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem.
Smacznego
Mniam, musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis :)
piękne danie!
OdpowiedzUsuń