poniedziałek, 8 września 2014

Kiszona brukselka

Wyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co ta mała, śliczna kapustka. Niechętnych brukselce, zapraszam do lektury innych wpisów na blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;)
A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków.
Brukselka, będąca dzieckiem kapusty i jarmużu, świetnie daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo?
Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla. 


Składniki:
  • brukselka
  • na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku
  • woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika
Przygotowanie:
  • Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente.
  • Wystudzoną brukselkę ułożyć w słoikach, wraz z obranym czosnkiem i gałązkami kopru. 
  • Słoki uzupełnić wodą z kiszonych ogórków.
  • Słoiki odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, po tym czasie brukselka będzie ukiszona.
  • Kiszoną brukselkę można krótko pasteryzować, wtedy nadaje się do przechowywania na zimę.
Smacznego

3 komentarze:

  1. Wow, dla mnie coś niesamowitego. Jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje jak kiszona brukselka;) A tak serio, to brukselka bardzo mocno ,,przeszła" kwaśnym smakiem wody z kiszonych ogórków, ale nie straciła brukselkowego smaku. Zachęcam do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń