Strony

sobota, 20 września 2014

Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym

Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków.
Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków.





Składniki na placuszki:
  • 600 g obranej dyni hokkaido
  • 150 g serka Almette jogurtowego
  • 3 cienkie cebulki dymki
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 10 gałązek natki pietruszki
  • curry, sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na dip:
  • 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Obraną dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Dymkę i pietruszkę drobno pokroić. 
  • Warzywa i serek wymieszać, dodać jajko i mąkę.
  • Masę na placuszki przyprawić solą, pieprzem i curry.
  • Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała.
  • Placuszki smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni.
  • Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić.
  • Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem.
Smacznego

2 komentarze: