Inspiracją do przygotowania jarmużu z ziemniakami była chorwacka blitva. Zachwyciłam się tą prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boćwiną lub szpinakiem, przyprawiając oliwą z oliwek i cytryną.
Podanie jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon.
Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i pyszne danie gotowe.
Nie zapomnijcie dodać soku z cytryny, ponieważ to co najlepsze z jarmużu, najlepiej wchłania się w warunkach zakwaszenia;)
Pierwsza wersję potrawy przygotowałam dodając do lekko podgotowanych ziemniaków, garść jarmużu. Gotowałam do miękkości składników, odcedziłam i dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować.
Druga wersja, przygotowana tak jak opisałam poniżej była smaczniejsza i wizualnie przyjemniejsza.
Dla podkręcenia smaku, puree skropić smakową oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem |
Składniki:
- 10 liści jarmużu
- 5 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Ziemniaki obrać, ugotować, ubić na puree.
- Jarmuż umyć, osuszyć, pociąć liście nożyczkami oddzielając je grubych łodyżek.
- Jarmuż gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy liście jarmużu będą miękkie (ale nierozgotowane), odcedzić je na sicie.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i chwilę podsmażyć.
- Następnie dodać jarmuż i krótko smażyć, aby smaki połączyły się. Po wyłączeniu gazu, skopić jarmuż sokiem z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem.
- Jarmuż podać z puree, tak jak na zdjęciu powyżej lub wymieszać na jednolitą masę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz