Strony

piątek, 6 czerwca 2014

Zupa pomidorowa

Pomidorową, ulubioną zupę Polaków, gotuje się w każdym domu. Jedni lubią pomidorową bardzo kwaśną, inni wręcz słodką, ze śmietaną lub bez. Przyprawienie zupy to kwestia gustu, tradycji rodzinnej, przyzwyczajenia. 
Zamieszczam przepis bazowy - na domową pomidorówkę, bez dodatku kostek rosołowych, czy mącznych zagęstników. 
Zupę pomidorową gotuję na bazie rosołu i wykorzystuję również ugotowane warzywa z rosołu. Pomidorowy charakter nadają zupie pomidory z puszki. Zmiksowane warzywa, zagęszczają zupę i nadają jej delikatnego smaku.
Zupa jest bardzo smaczna, delikatna, lekko kwaśna, śmietankowa, naprawdę godna polecenia.
Mam nadzieję, że przepis przyda się szczególnie ,,młodym kucharzom", którzy szukają przepisu na prawdziwie domową zupę pomidorową.




Składniki:

  • gotowane warzywa z rosołu (marchewka, korzeń pietruszki, cebula, seler, seler naciowy, nie dodajemy pora)
  • 1,5 litra rosołu drobiowego lub drobiowo-wołowego
  • puszka pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100 g śmietanki 30% (taka tłusta śmietanka łatwo rozpuszcza się w zupie i nie tworzy grudek)
  • kilka gałązek zieleniny (natka pietruszki, lubczyk, koperek lub bazylia - każdy pasuje do zupy pomidorowej)
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Do rosołu dodać warzywapomidory, cukier i zieleninę
  • Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
  • Wyjąć z zupy zieleninę i liście laurowe, a następnie po przestudzeniu bardzo dokładnie zmiksować zupę.
  • Dodać śmietankę i zagotować zupę pomidorową.
Przyprawić zupę wedle upodobań:
- dodać trochę wody - gdy będzie zbyt gęsta, 
- dodać soli
- dodać passatę (przecier pomidorowy), soku pomidorowego lub odrobinę koncentratu pomidorowego - gdy będzie mało kwaśna
- dodać więcej cukru
- dodać więcej śmietanki


Zupę serwować z ryżem lub makaronem, posypaną zieleniną.

Smacznego

Jeśli szukacie pomysłu na prawdziwie domową zupę, zobaczcie również:
rosół lubczykowy
zupa chrzanowa
żurek staropolski
zupa z soczewicy
rozgrzewająca zupa z klopsikami
barszcz ukraiński
botwinka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz