Maklouba (czyt. makluba), to danie kuchni Bliskiego Wschodu oparte na ryżu, mięsie i warzywach. Danie gotuje się/piecze w garnku, a następnie podaje na talerzu wyłożone jak babka z foremki - ,,do góry nogami".
Nazwa potrawy pochodzi z języka arabskiego, w którym maklube znaczy właśnie ,,do góry nogami".
Nazwa potrawy pochodzi z języka arabskiego, w którym maklube znaczy właśnie ,,do góry nogami".
Danie to przygotowuje się w różnych wersjach. Podstawą jest przyprawiony ryż z dodatkiem mięsa: jagnięciny, wołowiny lub kurczaka. Niezbędnym dodatkiem są również warzywa smażone: bakłażany, ziemniaki, cebula i warzywa gotowane: kalafior, marchewka.
Jako posypkę używa się orzechów pinii, migdałów, orzechów ziemnych, nerkowców i zieleniny.
Jako posypkę używa się orzechów pinii, migdałów, orzechów ziemnych, nerkowców i zieleniny.
Maklouba może być ugotowana w garnku, na wolnym ogniu, bez mieszania w trakcie gotowania lub zapieczona w piekarniku.
W restauracji jadłam potrawę z pieca, a w domu przygotowałam wersję gotowaną. Moim zdaniem nie ma żadnej różnicy w smaku, więc można zrobić to danie dowolna metodą.
W zaprzyjaźnionej restauracji libańskiej zapytałam o sposób przygotowania maklouba. I dowiedziałam się m.in., że wołowina, której używają do przygotowania jest wcześniej ugotowana i pokrojona na cienkie paski.
Dlatego do mojego dania również użyłam gotowanej wołowiny (z rosołu). Mięso wołowe nie ugotowałoby się do miękkości w ciągu 30 minut, czyli tyle ile gotuje się ryż w tym daniu. Zresztą nie ono jest tu najważniejsze, najistotniejszy jest przepyszny ryż i bakłażan.
Do przyprawiania maklouba stosuje się mieszankę przypraw pod nazwą Baharat zwaną inaczej 7 spices, to ona odpowiada z wspaniały aromat i smak tej potrawy.
Baharat, to mieszanka 7 przypraw dodawana do potraw z ryżem, bulgurem, kuskusem, drobiem, wołowiną i jagnięciną.
Poniżej podaję przepis na zrobienie Baharat. Bez tej przyprawy maklouba byłaby zwykłą zapiekanką ryżową, a nie egzotycznie pachnącym, smakowitym daniem.
Maklouba można podawać z sosem jogurtowym lub szklanką jogurtu przyprawionego solą i czosnkiem.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- kilka różyczek kalafiora
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 filiżanka ryżu basmati
- 30 dkg gotowanej miękkiej wołowiny np. pręga wołowa
- bulion wołowy lub wołowo-drobiowy ilości takiej, aby zakryć składniki ułożone w garnku
- olej
- przyprawa Baharat
- sól - kilka szczypt, ilość zależna od tego jak słony jest bulion
- kilka łyżek orzechów pinii i nerkowców
- natka pietruszki do przybrania
Przyprawa Baharat
(proporcje podane dla mielonych przypraw)
- 2 łyżki czarnego pieprzu
- 2 łyżki papryka chilli
- 2 łyżki kuminu
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka gałki muszkatałowej
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Ryż na moczyć w ciepłej wodzie na 30 minut. A następnie odsączyć na sicie.
- Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm, posolić aż puści gorzki sok. Po 20 minutach przepłukać bakłażana na sicie pod bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie bakłażana na ręczniku papierowym. Plastry bakłażana smażyć na patelni z dodatkiem oleju, aż się zrumienią.
- Przełożyć bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
- Kalafiora rozdzielić na małe różyczki.
- Marchewki pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Niewielki garnek (ok. 20 cm średnicy) wysmarować olejem i wyłożyć plastrami bakłażana.
- Następnie nasypać cienką warstwę ryżu, dodać niewielką szczyptę soli i obficie obsypać przyprawą Baharat.
- Nałożyć warstwę wołowiny pokrojonej w niewielką kostkę. Mięso posypać cebulą i dodać pozostałe warzywa.
- Dodać kolejną warstwę ryżu z przyprawami.
- Następnie mięso i warzywa.
- Ostatnią warstwę ułożyć z ryżu i przypraw.
- Dodać tyle bulionu, aby zakrył ryż, ale nie więcej.
- Garnek zakryć szczelnie pokrywką, ustawić na kuchence. Po zagotowaniu bulionu, zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i gotować ok. 30 minut.
- Po ugotowaniu, nałożyć na wierzch garnka duży talerz i obrócić ,,do góry nogami".
- Wierzch dania posypać uprażonymi na patelni orzechami i natką pietruszki.
Smacznego
Jeśli lubisz potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz