Muffiny z nutellą upieczone dla mojego dziecka na osłodę trudów nauki ;) Lekkie, puszyste, nieprzesłodzone dlatego można dodać krem czekoladowy do środka i polewę czekoladową.
Składniki suche:
- 2 szkl. mąki pszennej*
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 50 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka aromatu rumowego
- szczypta soli
Składniki płynne:
- 150 g masła
- 2 jajka eko
- 3/4 szkl. mleka
do środka babeczek - 12 łyżeczek nutelli
*1 szklanka = 250 ml
Polewa:
- 100 g czekolady
- 30 g masła
- pistacje i migdały do posypania polewy
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.
- Do suchych składników dodać cukier i groszek czekoladowy. Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
- Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
- Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka, schłodzone masło i aromat - dokładnie wymieszać.
- Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
- Ciasto trzeba mieszać, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.
- Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec muffinki ok. 20 minut.
Przygotowanie polewy:
- W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Pistacje i migdały drobno posiekać.
- Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy i udekorować orzechami.
Smacznego
Chciałabym być Twoją córką ;) Pyszności serwujesz swojej pociesze :)
OdpowiedzUsuńNatalie, zapraszam na słodycze, tym bardziej, że zawsze chciałam mieć córkę;))
OdpowiedzUsuń