Strony

czwartek, 16 stycznia 2014

Pyzy ziemniaczane

Następna wersja pyz na moim blogu. Poprzednio gotowałam pyzy z mięsem (przepis tutaj) nieco inne niż dzisiejsze. W tej wersji, w cieście ziemniaczanym przeważają gotowane ziemniaki, dzięki czemu pyzy są jaśniejsze od poprzednich i łatwiej je uformować.
Pyzy można podać ze smażona cebulką, skwarkami z bekonu, śmietaną, sosem pieczarkowym.



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (mączystych, z dużą zawartością skrobi)
  • 1 jajko eko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku - kilka szczypt

Przygotowanie:
  • Ziemniaki podzielić na 3 części.
  • 2 części ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.
  • 1 część ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie. Płyn odciśnięty z ziemniaków pozostawić w misce. Na dnie miski osiądzie skrobia. Po odlaniu płynu dodać skrobię do ziemniaków.
  • Ziemniaki połączyć w misce razem z jajkiem, mąka ziemniaczaną, solą i skrobią z tartych ziemniaków. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
  • Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości dużej śliwki. 
  • Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.

Smacznego

1 komentarz: