Od jakiegoś czasu jestem na diecie ketogenicznej albo precyzyjniej to ujmując zmieniłam styl odżywiania na niskowęglowodanowy.
Jeśli spotykasz się z pojęciem diety keto pierwszy raz to patrząc na to danie, nie sądź, że jem tylko mięso i boczek.
Pierś kurczaka zawinięta w boczek to sycące danie, wystarczy zjeść jeden kawałek i szparagi.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 25 dkg wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (zioła prowansalskie, tymianek)
- gałązki świeżego tymianku
- sól himalajska
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Filet pokroić na pół, każdy kawałek przekroić jeszcze na pół, aby były cieńsze.
- Natrzeć mięso solą, pieprzem i suszonymi ziołami, owinąć plastrami boczku.
- Ułożyć mięso w brytfance do pieczenia, na każdym kawałku ułożyć gałązki tymianku.
- Na blachę wlać pół szklanki gorącej wody.
- Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez ok. 25 minut.
- W czasie gdy mięso jest w piekarniku, przygotować szparagi.
- Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki. 2-3 szparagi owinąć plastrami boczku.
- Po 15 minutach pieczenia mięsa ułożyć szparagi obok piersi kurczaka, dodać gałązki tymianku na wierzch boczku. Piec 10-15 minut aż szparagi będą miękkie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz