Sos z grzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki.
Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegetariańskich.
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych
- 1/2 średniej białej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 szkl. białego wina (półwytrawne)
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra
- po dużej szczypcie: suszonego estragonu, tymianku i rozmarynu
- sól i czarny mielony pieprz - do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić z piasku, przepłukać pod bieżącą woda, pokroić.
- Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno.
- Masło podgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć do zeszklenia ok. 5 minut.
- Dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę.
- Następnie dodać grzyby, estragon, tymianek i rozmaryn, smażyć 5 minut na średnim ogniu.
- Dolać wino i smażyć zawartość patelni, aż 3/4 wina odparuje.
- Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień. Dusić grzyby w śmietanie do czasu, aż sos się zagęści.
- Następnie posolić sos do smaku i dodać czarny mielony pieprz.
- Jeśli lubisz koperek, posyp sos drobno posiekanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz