piątek, 25 września 2020

Sos z grzybów leśnych.

Sos z grzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki.

Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegetariańskich.




Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szkl. białego wina (półwytrawne)
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra
  • po dużej szczypcie: suszonego estragonu, tymianku i rozmarynu
  • sól i czarny mielony pieprz - do smaku


Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić z piasku, przepłukać pod bieżącą woda, pokroić.
  • Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno.
  • Masło podgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć do zeszklenia ok. 5 minut.
  • Dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Następnie dodać grzyby, estragon, tymianek i rozmaryn, smażyć 5 minut na średnim ogniu.
  • Dolać wino i smażyć zawartość patelni, aż 3/4 wina odparuje. 
  • Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień. Dusić grzyby w śmietanie do czasu, aż sos się zagęści.
  • Następnie posolić sos do smaku i dodać czarny mielony pieprz.
  • Jeśli lubisz koperek, posyp sos drobno posiekanym.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz