niedziela, 5 lipca 2020

Bób po sycylijsku

Bób po sycylijsku to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej formy podawania bobu z bułką i masłem.
Przepis ten znalazłam na Kubuk.pl i z niewielkimi modyfikacjami zrobiłam i dzielę się z Tobą.
Potrawa jest równie pyszna jak prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;)
Bób wyszedł bardzo smaczny dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Będzie świetną propozycją na lunch, czy przekąskę do pracy na upalne dni.



Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka soli


Przygotowanie:

  • Oregano zalać łyżką gorącej wody i dostawić.
  • Ugotować bób -al dente - w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić a następnie naciąć nożem skórkę każdego ziarna bobu.
  • Przygotować marynatę z wody, oliwy, oregano i soli. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić, dodać do marynaty. 
  • Bób wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
  • W trakcie marynowania 2-3 razy wymieszać bób w marynacie.
  • Bób podawać na zimno ze świeżą bułką.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz