Przepis ten znalazłam na Kubuk.pl i z niewielkimi modyfikacjami zrobiłam i dzielę się z Tobą.
Potrawa jest równie pyszna jak prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;)
Bób wyszedł bardzo smaczny dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Będzie świetną propozycją na lunch, czy przekąskę do pracy na upalne dni.
Składniki:
- 1 kg bobu
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Oregano zalać łyżką gorącej wody i dostawić.
- Ugotować bób -al dente - w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić a następnie naciąć nożem skórkę każdego ziarna bobu.
- Przygotować marynatę z wody, oliwy, oregano i soli. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić, dodać do marynaty.
- Bób wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
- W trakcie marynowania 2-3 razy wymieszać bób w marynacie.
- Bób podawać na zimno ze świeżą bułką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz