poniedziałek, 24 lutego 2020

Szynka z indyka z suszonymi pomidorami. Wędlina z szynkowaru. Odchudzamy

Szynka z indyka  z suszonymi pomidorami, czekała na publikację dosyć długo. Ciągle wyprzedzały ją przepisy sezonowe;)
Wraz z szynką z kurczaka z oliwkami, należy ona do moich ulubionych wędlin z szynkowaru.
Robię ją z połowy porcji jaka mieści się w szynkowarze. Lepiej zrobić jej mniej na raz niż ugotowć 1 kg wędliny, która będzie leżeć w lodówce za długo.
Pamiętajcie, że to produkt przygotowany jest bez soli peklującej.



Składniki:
  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 9 g soli
  • 3 g cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  • Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem.
  • Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  • Całe mięso wymieszać na przestudzonym płynem i czosnkiem granulowanym. 
  • Dodać pokrojone bardzo drobno suszone pomidory.
  • Mięsną masę wyrabiać ok. 5 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki. 
  • Następnie przełożyć masę mięsną do szynkowaru i dokładnie docisnąć.
  • Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku z wodą. Wody powinno być tyle aby masa mięsna znajdowała się min. 1 cm niżej niż poziom wody.
  • Szynkę parzyć 1 godzinę w wodzie o temperaturze 80 stopni (może się wahać +/- 5 stopni).
  • Podczas parzenia należy kontrolować temperaturę wody za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru i utrzymywać ją w zalecanym przedziale.
  • Po uparzeniu, należy odlać nadmiar wody z szynkowaru, przez otwory cedzące i pozostawić szynkę w szynkowarze do wystudzenia.
  • Następnie otworzyć szynkowar, wyjąć szynkę. Jeśli wyjęcie szynki będzie trudne, należy ścianki szynkowaru polać gorącą wodą.
  • Szynkę przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz