Wraz z szynką z kurczaka z oliwkami, należy ona do moich ulubionych wędlin z szynkowaru.
Robię ją z połowy porcji jaka mieści się w szynkowarze. Lepiej zrobić jej mniej na raz niż ugotowć 1 kg wędliny, która będzie leżeć w lodówce za długo.
Pamiętajcie, że to produkt przygotowany jest bez soli peklującej.
Składniki:
- 1/2 kg piersi z indyka
- 8 połówek suszonych pomidorów
- 9 g soli
- 3 g cukru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- szczypta czosnku granulowanego
- 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem.
- Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
- Całe mięso wymieszać na przestudzonym płynem i czosnkiem granulowanym.
- Dodać pokrojone bardzo drobno suszone pomidory.
- Mięsną masę wyrabiać ok. 5 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki.
- Następnie przełożyć masę mięsną do szynkowaru i dokładnie docisnąć.
- Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku z wodą. Wody powinno być tyle aby masa mięsna znajdowała się min. 1 cm niżej niż poziom wody.
- Szynkę parzyć 1 godzinę w wodzie o temperaturze 80 stopni (może się wahać +/- 5 stopni).
- Podczas parzenia należy kontrolować temperaturę wody za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru i utrzymywać ją w zalecanym przedziale.
- Po uparzeniu, należy odlać nadmiar wody z szynkowaru, przez otwory cedzące i pozostawić szynkę w szynkowarze do wystudzenia.
- Następnie otworzyć szynkowar, wyjąć szynkę. Jeśli wyjęcie szynki będzie trudne, należy ścianki szynkowaru polać gorącą wodą.
- Szynkę przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz