Ja przygotowałam Jambalayę w wersji wegańskiej. Danie jest bardzo wyraziste, pełne smaków i aromatów.
Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy.
Składniki:
- 2 szkl. białego ryżu
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 4 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki sosu tabasco (zależy czy lubisz pikantne dania)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
do podania: garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry i szczypiorek z dymki
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości.
- Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię.
- Gotować 20-30 minut, aż ryż prawie wchłonie bulion, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy ryż będzie miękki, dodać czerwoną fasolę i ciecierzycę, wymieszać i ewentualnie posolić jeśli będzie taka potrzeba.
- Gdy Jambalaya podgrzeje się, podawać posypaną posiekaną pietruszkę, szczypiorkiem i skropioną sosem tabasco.
Smacznego
Wyglada ciekawei i smacznie :)
OdpowiedzUsuń