Bardzo lubię faszerowane jajka, ale robię je tylko na Wielkanoc. Przez resztę roku robię pasty jajeczne.
Tajemnicą przepisów na faszerowane jajka jest użycie niewielu składników, ale takich które są wyraziste w smaku. Ot cała sztuka ;)
Składniki:
- 5 jajek eko
- 0,5 kg pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 średniej, białej cebuli
- 1/2 szkl. pokrojonej zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki - dowolnych proporcjach)
- 1-2 łyżki majonezu
- sól himalajska - do smaku
- pieprz czarny, mielony - do smaku
- rzeżucha do przybrania (można zastąpić inną zieleniną)
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
- Pieczarki umyć, pokroić drobno.
- Cebulę pokroić na niewielką kosteczkę.
- Na patelni rozpuścić masło klarowane i dodać pokrojone pieczarki i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając.
- Pieczarki puszczą wodę, smażyć je do czasu, aż woda całkowicie odparuje. Następnie wystudzić.
- Żółtka rozgnieść widelcem, wymieszać z wystudzonymi pieczarkami, zieleniną i łyżką majonezu.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli farsz nie będzie wystarczająco zwarty dodać jeszcze łyżkę majonezu.
- Faszerować połówki jajek. Na jedną połówkę nałożyć ok. 2 łyżeczki farszu i docisnąć delikatnie.
- ułożyć jajka na półmisku, przyozdobić rzeżuchą.
- Jajka faszerowane podaje się na zimno.
Smacznego
Ale pyszny przepis! :)
OdpowiedzUsuń