Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii.
Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
- 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g)
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
- 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra
- 1 mały ząbek czosnku
- Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby w całości. Pozostawić do moczenia na całą noc.
- Przełożyć grzyby na sito, a wodę z moczenia pozostawić, będzie wykorzystana do zupy.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać grzyby pokrojone w paseczki - dusić 10 minut.
- Ugotować wywar na zupę, odcedzić warzywa i przyprawy.
- Do wywaru dodać grzybki z cebulą, wodę z moczenia grzybków i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Na koniec dodać do zupy śmietankę, przekrojony na pół ząbek czosnku, doprawić solą, sosem sojowym (jeśli lubicie) i pieprzem, pozostawić jeszcze kilka minut przed podaniem, aby smaki się dobrze zmieszały.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz