sobota, 22 grudnia 2018

Wigilijna zupa grzybowa.

Wigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna. 
Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii.
Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami.



Składniki:

  • 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g)
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku


Przygotowanie:

  • Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby w całości. Pozostawić do moczenia na całą noc.
  • Przełożyć grzyby na sito, a wodę z moczenia pozostawić, będzie wykorzystana do zupy.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać grzyby pokrojone w paseczki - dusić 10 minut.
  • Ugotować wywar na zupę, odcedzić warzywa i przyprawy.
  • Do wywaru dodać grzybki z cebulą, wodę z moczenia grzybków i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Na koniec dodać do zupy śmietankę, przekrojony na pół ząbek czosnku, doprawić solą, sosem sojowym (jeśli lubicie) i pieprzem, pozostawić jeszcze kilka minut przed podaniem, aby smaki się dobrze zmieszały.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz