poniedziałek, 24 grudnia 2018

Ekspresowy piernik.

Ekspresowy piernik ma głęboki smak i pięknie pachnie.
Można go przygotować w wigilijny poranek, tak jak ja to zrobiłam, a wieczorem zajadać. 
Nie potrzebuje długiego dojrzewania, jak to z piernikiem zazwyczaj bywa.



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miodu (płynnego)
  • 75 g masła
  • 3 jajka eko
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 180 g bakaliów (daktyle, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe)


polewa :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki


Przygotowanie:

  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło, miód i ucierać jeszcze chwilę.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać i dodawać po łyżce do płynnych składników i dokładnie mieszać.
  • Daktyle i orzechy pokroić na niewielkie kawałki. Bakalie wsypać do ciasta, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy 12 x 30 cm)
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto 45 minut.
  • Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę kremówkę. 
  • Wierzch wystudzonego piernika dekorować polewą i orzechami.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz