Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi.
Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok.
Składniki:
- 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 1 por
- 2 suszone śliwki
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 3,5 l wody
Przygotowanie:
- Mięso umyć przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
- Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
- Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
- Gdy mięso i warzywa będą ugotowane do miękkości, dodać resztę soli, natkę pietruszki, suszone śliwki oraz dolać zimnej wody (tyle ile wyparowało podczas gotowania).
- Gotować jeszcze 1/2 godziny na małym ogniu. Następnie zebrać z powierzchni rosołu nadmiar tłuszczu, jeśli nie lubicie tłustej zupy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz