czwartek, 15 listopada 2018

Rosół z gęsi.

Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem.
Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi.
Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok.



Składniki:


  • 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 por
  • 2 suszone śliwki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3,5 l wody

Przygotowanie:
  • Mięso umyć przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu.
  • Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
  • Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
  • Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
  • Gdy mięso i warzywa będą ugotowane do miękkości, dodać resztę soli, natkę pietruszki, suszone śliwki oraz dolać zimnej wody (tyle ile wyparowało podczas gotowania). 
  • Gotować jeszcze 1/2 godziny na małym ogniu. Następnie zebrać z powierzchni rosołu nadmiar tłuszczu, jeśli nie lubicie tłustej zupy.
Jeśli rosół nie będzie od razu zjedzony, wyjąć z niego mięso, warzywa i przecedzić. Pozostawić do wystygnięcia, przechowywać w lodówce.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz