Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje.
Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi.
Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie.
Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony.
Składniki:
- 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek)
- 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- 1 duża cebula
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 grahamka lub kajzerka + 1/2 szkl. rosołu z gęsi do namoczenia lub woda
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
- Bułkę namoczyć w rosole.
- Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę (wraz z masłem), bułkę (nie odciskać z rosołu) - zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach.
- Dodać jajka, majeranek, pieprz, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.
- Śliwki pokroić na malutką kosteczkę, wymieszać z masą mięsną.
- Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Pasztet piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 35 minut.
- Po upieczeniu pozostawić pasztet w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed wyjęciem, oddzielić jego brzegi pasztetu od foremki za pomocą noża, położyć na foremce deskę do krojenia i obrócić.
Smacznego
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)