piątek, 28 lipca 2017

Kiszone pomidory i ogórki.

Kiszone pomidory i ogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie.

Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych.




Składniki:
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 kg małych ogórków
  • korzeń chrzanu
  • 8-10 ząbków czosnku
  • kilka łodyg kopru z baldachami

Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone warzywa):
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)
Przygotowanie:
  • Pomidory i ogórki umyć i osuszyć na sicie. 
  • Odciąć końcówki ogórków (szybciej się ukiszą). 
  • Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu.
  • Następnie układać pomidory i ogórki.
  • Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa.
  • Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać.
  • Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach.
  • Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. 
Pasteryzacja: 
  • Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
  • Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące. 
  • Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
  • Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz