wtorek, 1 sierpnia 2017

Malinówka. Nalewka malinowa.

Bardzo lubię nalewki, z rodzinnego domu wyniosłam w tradycję ich wyrobu. Mój Tata zawsze ma w barku kilka różnych nalewek własnej produkcji. 
Malinówka, jest bardzo smaczną i aromatyczną nalewką o pięknym kolorze. Przygotowuje się ją dosyć szybko - jak na nalewkę - 3 tygodnie. Po tym czasie już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza.
Na blogu znajdziecie przepis, który dostałam od Taty, na wyśmienitą pigwówkę (kliknij tutaj).


Składniki:
  • 2 kg malin
  • 2 litry czystej wódki
  • 200 ml spirytusu nalewkowego
  • 80 dkg cukru

Przygotowanie:
Maliny umyć w zimnej wodzie (najlepiej tym sposobem), odcedzić na sicie.

Przełożyć maliny do dużego słoja i zalać wódką, następnie szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień.

Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a maliny zasypać cukrem i ponownie szczelnie zakręcić słój i odstawić na tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat.

Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień.

Następnie przecedzić nalewkę przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce lub spożyć od razu ;)

Na zdrowie!

Przepis uczestniczy w akcji:

2 komentarze: