Malinówka, jest bardzo smaczną i aromatyczną nalewką o pięknym kolorze. Przygotowuje się ją dosyć szybko - jak na nalewkę - 3 tygodnie. Po tym czasie już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza.
Na blogu znajdziecie przepis, który dostałam od Taty, na wyśmienitą pigwówkę (kliknij tutaj).
Składniki:
- 2 kg malin
- 2 litry czystej wódki
- 200 ml spirytusu nalewkowego
- 80 dkg cukru
Przygotowanie:
Maliny umyć w zimnej wodzie (najlepiej tym sposobem),
odcedzić na sicie.
Przełożyć maliny do dużego słoja i zalać wódką,
następnie szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień.
Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a maliny zasypać
cukrem i ponownie szczelnie zakręcić słój i odstawić na tydzień. Należy raz
dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat.
Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus
nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień.
Następnie przecedzić nalewkę przez gazę lub bawełnianą
ściereczkę. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce lub spożyć od razu ;)
Na zdrowie!
Przygotowanie:
Maliny umyć w zimnej wodzie (najlepiej tym sposobem),
odcedzić na sicie.Przełożyć maliny do dużego słoja i zalać wódką, następnie szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień.
Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a maliny zasypać cukrem i ponownie szczelnie zakręcić słój i odstawić na tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat.
Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień.
Następnie przecedzić nalewkę przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce lub spożyć od razu ;)
Przepis uczestniczy w akcji:
Picie takiej nalewki to musi być przyjemność :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
OdpowiedzUsuń