Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych.
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1 kg małych ogórków
- korzeń chrzanu
- 8-10 ząbków czosnku
- kilka łodyg kopru z baldachami
Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone warzywa):
- 1 litr zimnej wody
- 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)
Przygotowanie:
- Pomidory i ogórki umyć i osuszyć na sicie.
- Odciąć końcówki ogórków (szybciej się ukiszą).
- Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu.
- Następnie układać pomidory i ogórki.
- Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa.
- Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać.
- Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach.
- Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.
Pasteryzacja:
- Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
- Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.
- Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
- Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz