Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.
Składniki:
- 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta
- 300 g żytniej typ 720
- 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej)
- 17 g soli
- 80 g miody lipowego lub akacjowego
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g płatków owsianych
- ok. 2 szkl. (500 ml) letniej wody
- 1 łyżka oleju do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Obie mąki, sól, siemię lniane, płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas, miód* i połowę wody, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
- Mieszać ciasto ok. 10 minut, dodając pozostałą wodę, aż uzyskasz gęste ciasto.
- Miskę nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na noc (na 12 godzin) w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
- Następnie wymieszać wyrośnięte ciasto i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta posypać mąką razową.
- Formę nakryć folią i pozostawić ciasto na 2-3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni i piec chleb 50-60 minut.
- Po upieczeniu pozostawić chleb w foremce do wystudzenia. Chleb kroić dopiero jak będzie zimny.
*Jeśli miód nie jest płynny, trzeba podgrzać go w rondelku i przestudzić przed dodaniem do ciasta.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz