Strony

sobota, 4 marca 2017

Chleb razowy z miodem

Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. 
Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.



Składniki:

  • 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta
  • 300 g żytniej typ 720
  • 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej)
  • 17 g soli 
  • 80 g miody lipowego lub akacjowego
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g płatków owsianych
  • ok. 2 szkl. (500 ml) letniej wody
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • Obie mąki, sól, siemię lniane, płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas, miód* i połowę wody, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
  • Mieszać ciasto ok. 10 minut, dodając pozostałą wodę, aż uzyskasz gęste ciasto.
  • Miskę nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na noc (na 12 godzin) w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
  • Następnie wymieszać wyrośnięte ciasto i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta posypać mąką razową.
  • Formę nakryć folią i pozostawić ciasto na 2-3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
  • Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni i piec chleb 50-60 minut. 
  • Po upieczeniu pozostawić chleb w foremce do wystudzenia. Chleb kroić dopiero jak będzie zimny.


*Jeśli miód nie jest płynny, trzeba podgrzać go w rondelku i przestudzić przed dodaniem do ciasta.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz