Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.
Składniki zaczynu:
Składniki ciasta właściwego: Ziarna:
Ciasto:
Przygotowanie zaczynu:
Przygotowanie ciasta właściwego:
Am. art kolor i smak
Bochen chleba
Grahamka, weka, kajzerka…
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
- 30 g zakwas żytni
- 3 g sól
- 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
- 155 g ciepłej wody
Składniki ciasta właściwego: Ziarna:
- 25 g słonecznik
- 25 g sezam
- 25 g siemię lniane
- 150 g woda wrzątek
Ciasto:
- zaczyn (cały)
- namoczone ziarna (wraz z wodą)
- 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
- 50 g mąka jasna pszenna
- 40 g woda
- 5 g drożdże
- 24 g miód lub melasa
- 5 g sól
Przygotowanie zaczynu:
- Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze 8-9 godzin trzymamy zaczyn w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej.
Przygotowanie ciasta właściwego:
- Na 2-3 godziny przed przygotowaniem ciasta, zalewamy ziarna wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy.
- Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać w misce. Ciasto odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
- Następnie przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub ziarnami.
- Wygładzić łyżką powierzchnię ciasta, posmarować niewielką ilością oleju i posypać ziarnami.
- Odstawić foremkę z ciastem w ciepłe miejsce na 45-90 minut. Foremkę należy nakryć folią spożywczą lub torbą foliową.
- Gdy ciasto wyrośnie, wypełniając foremkę, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Pierwsze 10 minut piec w temp. 250 st. z parą, następnie zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu spryskać chleb wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
- Po wyjęciu z formy, studzić chleb na kratce.
Chleb żytni z ziarnami na innych blogach:
Akacjowy blog Am. art kolor i smak
Bochen chleba
Grahamka, weka, kajzerka…
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Podziwiam, jest piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ze byłaś z nami w marcowej Piekarni.
Bardzo udany wypiek :)
OdpowiedzUsuńPięknie się udał!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Takie wspólne pieczenie chleba jest i przyjemne, a efekt smaczny i zdrowy :) Dzieki za wspólne marcowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M.
Renatko, jak pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam go jeszcze z konfiturą, ale jestem przekonana, że by pasował. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRenatko-pięknie wygląda Twój chleb, tak jak piszesz-jest pyszny i niewiele potrzeba do konsumpcji, masło i jakiś prosty dodatek. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M
OdpowiedzUsuńPiękny. Pozdrawiam wspólnotowo :))
OdpowiedzUsuńPiękny wypiek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)