Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia).
Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany, do której jest przypisany.
Jeśli jesteś osobą, którą nie interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem.
500 g ugotowanej białej fasoli (W)*
4 średnie ziemniaki (Z)*
2 marchewki (Z)
1 cebula (M)*
3 ząbki czosnku (M)
2 szkl. pokrojonego jarmużu (M)
7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)*
1 szkl. przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) (D)*
1/2 łyżki oliwy (Z)
2 listki laurowe (M)
1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (Z)
szczypta suszonego rozmarynu (M)
szczypta suszonego tymianku (M)
pieprz ziołowy do smaku (M)
sól himalajska lub sos sojowy do smaku (W)
1/4 szkl. gorącej wody (O)*
(D) - przemiana Drzewa
(O) - przemiana Ognia
(Z) - przemiana Ziemi
(M) - przemiana Metalu
(W) - przemiana Wody
Przygotowanie:
- (Z) W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę (O) i smażyć aż zmięknie (wraca do Z).
- (Z) Marchewki i ziemniaki, obrać, pokroić drobno i dodać do garnka.
- (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe.
- (W) Dodać bulion, fasolę i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki.
- Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z).
- (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut.
- (W) Po zakończeniu gotowania przyprawić zupę solą lub sosem sojowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz