W weekend, gdy mam czas na dłuższe krzątanie się w kuchni, robię szakszukę. To moje ulubione danie śniadaniowe. Można je skomponować w dziesiątkach wersji, z różnymi warzywami, strączkowymi, wędlinami i przyprawami.
Jeśli lubicie dobrze ścięte jajka, to trzeba przygotować je na patelni z pokrywką.
Bardzo przyjemnie smakuje szakszuka, gdy białko jest ścięte, a żółtka półpłynne. Wtedy można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki.
Zróbcie ją jak chcecie, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego".
Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka ekologiczne
- 1/2 szkl. bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 2 pomidory (średniej wielkości)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka (lub więcej) oleju lub oliwy
- kilka liści świeżej bazylii
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana.
- Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
- Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu.
- Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje.
- Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem i chilli.
- Gdy po kilku minutach białka jajek będą ścięte, danie jest gotowe.
- Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, udekorowaną listkami bazylii.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz