Przedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.
Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney z czerwonej cebuli.
Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu. Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu.
Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;)
Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup.
Składniki farszu do pierogów:
- 2 uda gęsi
- 2 spore cebule
- 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole)
- 1/2 szkl. rosołu z gęsi
- 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu)
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- olej do smażenia
- sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku
Składniki na rosół:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera (niedużego)
- kawałek pora
- 1 cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- kilka gałązek świeżego tymianku
- woda (ok. 2 l)
- sól do smaku
Składniki ciasta na pierogi:
- 2 szkl. mąki pszennej (typ 480)
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 duże jajko eko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie farszu do pierogów:
- Składniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa.
- Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu.
- Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu).
- Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę.
- Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz.
- Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym.
- Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał.
Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów:
- Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać widelcem.
- Gdy ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko.
- Zagniatać ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać trochę mąki.
- Uformować z ciasta kulę, umieścić w misce i nakryć wilgotną ściereczką. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
- Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.
- Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Pierogi zahartować krótko w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
- Pierogi podawać z konfiturą z czerwonej cebuli lub karmelizowaną cebulką
Składniki konfitury z czerwonej cebuli:
- 3 duże czerwone cebule
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu jabłkowego
- ok. 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli:
- Cebule pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli.
- Dodać wodę i dusić cebulę na małym ogniu, aż zmięknie.
- Następnie dodać miód, wino i ocet i szczyptę pieprzu.
- Konfiturę dusić 25-30 minut, aż zgęstnieje.
Smacznego
Uwielbiam pierogi! Z kcalmar nauczyłam się bezglutenowe i od tamtej pory tylko takie robię! Kocham!!!!
OdpowiedzUsuń