Pomysł na tą potrawę znalazłam w książce Nigellissima Nigelli Lawson. Zachwyciła mnie prostota tego dania - a po spałaszowaniu góry makaronu - również jego jego smak.
Składniki na 1 porcję:
- makaron spaghetti
- 3 łyżki rozdrobnionego tuńczyka w oleju lub oliwie
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli lub dymki
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z cytryny (jeśli nie macie niepryskanej, lepiej pominąć)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1-2 szczypty chili w proszku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości, mocno osolonej wody. Przed odcedzeniem pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
- W czasie, gdy makaron będzie się gotował, wymieszać na głębokim talerzu: tuńczyka z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką i skórką z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i chili.
- Następnie dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać.
- Ugotowany makaron przełożyć na talerz z tuńczykiem i dodatkami, dokładnie wymieszać. Aby wszystkie składniki dania dobrze połączyły się na talerzu dodać 1-1,5 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu i wymieszać.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz