Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie.
Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha.
Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami.
Składniki na 2 małe chlebki
Starter:
- około 1 g świeżych drożdży
- 75 ml zimnej wody
- 90 g mąki pszennej typ 650
- 1/2 łyżeczka soli
Ciasto:
- 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml)
- 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml)
- ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych
- 60 g mąki żytniej razowej
- 50 g mąki graham (lub orkiszowej)
- 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie 2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 50 ml miodu lipowego
- 25 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 3 łyżki suszonej żurawiny
Skórka piwna:
- 2,5 g świeżych drożdży
- 100 ml ciemnego piwa
- 60 g mąki żytniej razowej
- 1/4 łyżeczki soli
Mąka do obsypania skórki:
- 15 g mąki żytniej razowej
Przygotowanie startera:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i wyrobić przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc.
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, miód i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy i żurawinę.Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę pszenną i przestudzone masło. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie . Miskę wysmarować masłem lub oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut.
Przygotowanie skórki piwnej:
Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut.
Formowanie bochenków:
Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca), obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Pozostawić pod przykryciem (np. miską) na 45-60 minut w celu wyrośnięcia. Piec na kamieniu (lub blaszce z piekarnika) wygrzanym ok. 25 minut w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki przełożyć na kamieniu i piec przez 5 minut w temp. 250 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut (w przepisie 45 min.) do uzyskania głuchego odgłosu przy stukaniu w spód chlebka. Podczas pieczenia dobrze jest otworzyć kilka razy piekarnik w celu uzyskania większej chrupkości skórki.
Po upieczeniu umieścić chleby na kratce do przestudzenia.
Smacznego
ale wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie chleb ma świąteczną ozdobę!
OdpowiedzUsuńWidać, że pysznie upieczony.
Dziękuję Reniu za grudniowe przedświąteczne wypiekanie.
Twój chleb cudownie upieczony i ozdobiony!
OdpowiedzUsuńWspaniale było razem piec w tym przedświątecznym okresie!
Ładnie wypieczony. Ja chyba tez powtórzę go na Święta :)
OdpowiedzUsuńRenatko-pięknie wygląda Twój chleb, zwłaszcza w tym świątecznym przystrojeniu. I ja go upiekę na święta, już nie wyobrażam sobie inaczej :) pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńUroczo ozdobiony :) Dziękuję za wspólne piekarzenie w Grudniowej Piekarni!
OdpowiedzUsuńRenatko i u mnie zagości na świątecznym stole ale tym razem dodam jeszcze rodzynek :-) Do Siego roku i niech nam sie upiecze :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twój bochenek. Ja też zamierzam go powtórzyć na Święta. Pozdrawiam i dziękuję, pysznie piekło się w Grudniowej Piekarni!
OdpowiedzUsuńZdaje się ze u większości z nas, ten chleb zagości na świątecznym stole , Pasują mu czerwone dodatki :o) dziękuję wspólne pieczenie. Ala
OdpowiedzUsuń