Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne.
Składniki:
- 2 szkl. suchej brązowej soczewicy
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebule, marchew, papryki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, w garnku, w którym będzie gotowane chili.
- Smażyć warzywa 2-3 minuty, dodać wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory, bulionu warzywny, koncentrat pomidorowy, kumin, liście laurowe, cukier i 1/2 łyżeczki soli.
- Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, dolać gorącej, przegotowanej wody.
- Następnie dodać chili, oregano, tymianek, doprawić do smaku solą i gotować jeszcze 5 minut.
- Po wyłączeniu grzania pod garnkiem dodać do chili pokrojony czosnek i wędzoną paprykę i pozostawić danie jeszcze kilka minut przykryte pokrywką.
- Podawać z ryżem lub pieczywem.
Smacznego
Jak z soczewicy, to biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuń