Gdy za oknem hula zimny wiatr, pada deszcz, potrzebujemy sycących i rozgrzewających potraw.
Jeśli wsłuchamy się w potrzeby naszego organizmu, to odruchowo będziemy wybierać pokarmy, które będą wspomagać nasz organizm.
Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi.
Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.
Składniki:
- 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej
- 1/4 małej dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 małego korzenia selera
- kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm)
- kawałek świeżego imbiru (4-5 cm)
- 4 ziemniaki (średniej wielkości)
- 1 cebula
- 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw
- sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku
*1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
- Dynię, marchewki, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pora pokroić na cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości).
- Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy.
- Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.
- Następnie utrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą. -gotować jeszcze 2 minuty.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać trochę gorącej, przegotowanej wody.
- Przyprawić zupę do smaku - solą lub sosem sojowym i pieprzem.
- Zupę podawać z dodatkiem zieleniny.
Smacznego
wygląda pysznie i patrząc na listę składników tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuń