Addio pomidory
Addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej... *
Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki.
Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- po 1 dużym ząbku czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 litr wody
- 3/4 łyżki soli niejodowanej
- 1 łyżeczka cukru
- Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem.
- Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek.
- Słoiki napełnić pomidorkami koktajlowymi.
- Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików tyle, aby zakryła pomidory. Zakręcić słoiki.
- Pasteryzować 3-4 minuty, a następnie odstawić do góry dnem.
- Słoiki z pomidorkami przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz