Tegoroczne wakacje spędzałam na północy Polski (Pomorze Gdańskie, Kociewie, Warmia i Mazury). Z każdego wyjazdu przywożę pomysły na potrawy, których jeszcze nie gotowałam.
W Łebie w ,,Tawernie Rybackiej" próbowałam zupę z łososia, która okazała się wyjątkowo smaczna. Zamawiając zupę przypuszczałam, że będzie miała kwaskowy smak. Zupy z dodatkiem ryby najczęściej zakwaszane są cytryną. Miłym zaskoczeniem był swojski smak ogórków kiszonych. Nie znalazłam w zupie śladu ogórków sądzę więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków.
Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchew
- kawałek pora (ok. 15 cm)
- 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości
- 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- woda do gotowania warzyw
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
- Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków.
- Dodać łososia pokrojonego w kostkę oraz śmietanę, gotować jeszcze 5 minut.
- Zupę doprawić solą i pieprzem, aby dobrze smakowała.
- Zupę podać posypaną siekanym koperkiem.
Smacznego
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń