Strony

piątek, 2 września 2016

Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu

Babcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi tak sądzić.
Drugi zapamiętany chleb, który robił na mnie wielkie wrażenie, to ten pieczony na chrzanowym liściu. Dla ,,miastowego" dziecka domowy wypiek chleba był bardzo tajemniczym zajęciem. Siedziałam przy piecu chlebowym, cierpliwie czekając co też babcia z niego wyjmie. Nie mogłam się nadziwić jak to się dzieje, że chleb jest liśćmi oklejony? 
Pieczenie chleba na liściach miało praktyczne znaczenie - chroniły spód chleba przed przypaleniem. Dawniej wypiek chleba na liściach był rozpowszechniony w Polsce, używano liści kapusty, chrzanu, tataraku, dębu, klonu, łopianu. Więcej na ten temat możecie dowiedzieć się czytając blog Ł. Łuczaja.   

Mój wypiek jest inspirowanym babcinymi wypiekami, ale nie taki sam. Do pieczenia liściach formowano bochenki, a ja wykorzystałam formę, którą wyłożyłam liśćmi.
Jeśli zechcecie wykorzystać mój pomysł, to najlepiej użyć cienkich liści chrzanu. Do formy nie nadają się liście kapusty, bo są dosyć grube i upieczony chleb miałby zakalcowaty spód.




Składniki zaczynu:
  • 2 łyżki startera, czyli aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego)
  • 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (lub innej razowej)
  • 100 g lekko ciepłej wody
Ciasto właściwe:

  • 200 g zaczynu
  • 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 230-250 g lekko ciepłej wody
  • ½ łyżki soli
  • 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • dodatkowo: świeże liście chrzanu
Przygotowanie zaczynu:
  • Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu. Najlepiej pozostawić zaczyn do fermentacji na całą noc.
Przygotowanie ciasta właściwego:
  • Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba. 
  • Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól.
  • Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać jeszcze 20 g wody.
  • Formę na chleb posmarować olejem, na spód włożyć 1-2 duże liście chrzanu, tyle aby zakryły dno formy.
  • Ciasto przełożyć do foremki za pomocą łyżki, ciasto powinno wypełniać blaszkę w połowie. Zwilżyć wodą wierzch ciasta i wygładzić łyżką.
  • Wierzch ciasta posypać ziarnami słonecznika.
  • Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Gdy ciasto wypełni foremkę po brzegi, jest gotowe do pieczenia. 
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika spryskać wodą wierzch ciasta i ścianki piekarnika.
  • Po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut. 
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, przełożyć na kratkę do studzenia ciasta do całkowitego wystudzenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz