Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor.
Na moim blogu znajdziecie przepis na ogórki małosolne, kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie, prasowankę z białej kapusty.
Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam aby warzywa pięknie się zabarwiły.
Efekt końcowy sfotografuję za kilka dni i wtedy przekonacie się jak wyglądają ogórki w kolorze buraczkowym;)
Składniki na 5 litrowy słój:
- 6-9 ogórków gruntowych
- 1/2 kalafiora
- garść fasolki szparagowej (zielona, żółta)
- 2 buraki
- 5 średnich patisonów
- 1 duża główka czosnku
- kilka liści chrzanu
- kilka kwiatostanów kopru
- 1 litr zimnej wody
- 1 i 1/3 łyżki soli (konieczne sól kamienna niejodowana)
- Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki.
- W wyparzonym wrzątkiem słoju , układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper.
- Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć.
- Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą.
- Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz