Strony

poniedziałek, 12 września 2016

Chleb żytni z tartym jabłkiem

Ten niecodziennie udekorowany chleb piekłam w doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej Piekarni Amber

Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny. 

Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz.
Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł, a jabłko się skurczyło, następnym razem pominę tą ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba. 
Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał.

Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką.

Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem.



Składniki zaczynu:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150g wody
  • 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie zaczynu:
  • Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.


Ciasto właściwe:

  • Cały zaczyn
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 200g mąki orkiszowej jasnej
  • 550g wody
  • 20g soli himalajskiej.
  • plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety)
Przygotowanie ciasta właściwego:
  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  • Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
  • Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
  • Pieczemy w temp. 230 stopni przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210 stopni.
Smacznego 

12 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje!
    Dziękuję za chlebowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały bochenek! dzięki za wspòlne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały bochenek! dzięki za wspòlne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek,
    dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Renatko-pięknie chleb wygląda-na zewnątrz i w środku :) Cieszę się, że razem piekłyśmy, pozdrawiam serdecznie z Piotrem-M

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny nawet jabłko się nie przypaliło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie chlebki które oglądam z wrześniowej piekarni- idealnie. Twój również wygląda wspaniale, dzięki za wspólne pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie chlebki które oglądam z wrześniowej piekarni- idealnie. Twój również wygląda wspaniale, dzięki za wspólne pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebuś, dzięki za miłe towarzystwo :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale Ci się upiekł!
    Dziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, ja też następnym razem upiekę bez dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek wygląda niezwykle apetycznie :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń